Forsideartikel i JydskeVestkysten -  7. december 2022 - af Mike Alexander Andersen

Jesper og Anne har totalrenoveret historisk hus og åbner snart kunstgalleri midt i byen: - Vi er blevet taget vanvittigt godt imod

Anne og Jesper Christophersen glæder sig til at byde folk indenfor i Lyset. Foto: Mike Andersen.

Anne og Jesper Christophersen glæder sig til at byde folk indenfor i Lyset. Foto: Mike Andersen.

Efter en intens renovering står huset med mere end 200 år på bagen midt i Løgumkloster nu med et helt nyt udtryk. Ejerne, der oprindeligt er fra Randerup, håber på at gøre huset til et sted, hvor man både kan udfolde sig kreativt og finde sin indre ro.

Mike Alexander Andersen

 

Løgumkloster: - Jeg tænkte, at det lignede et stort arbejde, da jeg kiggede ind ad vinduerne.

Sådan siger Jesper Christophersen, der sammen med sin kone, Anne Christophersen, for få måneder siden købte det historiske hus, der ligger lige overfor SuperBrugsen i Østergade i Løgumkloster. Huset har i otte generationer tilhørt samme familie, men nu er der altså kommet nye ejere, og huset selv har undergået store forandringer på to måneder.

Der er ingen TV i stuen. Til gengæld er der en pladeafspiller. Foto: Mike Andersen.

Der er ingen TV i stuen. Til gengæld er der en pladeafspiller. Foto: Mike Andersen.

Ejerne, som sammen til dagligt driver en digital kunstskole, kalder det nye hus for "Lyset". Her kan man som både spirende og etableret kunstner leje sig ind, udfolde sig kreativt og udstille sine værker.

Jesper og Anne Christophersen har ifølge dem selv kælet for enhver detalje i huset, og deres mål er, at stedet skal være indbydende, varmt og fungere som et frirum fra en travl og stressende hverdag, som samtidig skaber vækst til byen.

Nu glæder de sig til snart at kunne klippe den røde snor over og invitere byen indenfor.

 

Forsømt kreativitet

Når man går igennem huset på Østergade 22 er det ikke umiddelbart til at se, at Anne og Jesper Christophersen kun har brugt to måneder på at renovere huset, der oprindeligt er fra 1800-tallet. Der er kælet for detaljerne, som både blander det gamle og det nye.

Ifølge Anne Christophersen skal huset være et frirum, hvor man kan finde ro til sit kreative arbejde.

- Lyset er det her hus, hvor der i den ene ende er atelier og galleri, og i resten er et rart og hyggeligt hus med fire soveværelser. Det hedder et kunster-retreat, fordi vi gerne vil tiltrække kunstnere, forfattere eller bare kreative mennesker, som gerne vil have en tid i lyset. Man kan arbejde med sine værker og lave udstilling inde i galleriet, som man så kan åbne op for gud og hver mand, fortæller hun.

 

Indtil videre er det Anne Christophersens egne billeder, der står i atelieret. Foto: Mike Andersen.

Indtil videre er det Anne Christophersens egne billeder, der står i atelieret. Foto: Mike Andersen.

Jesper Christophersen supplerer med, at man her skal have mulighed for at finde frem til den kreativitet, der ofte går tabt, når livet kommer i vejen.

- Vi vil gerne skabe rammerne for, at man kan komme og sparre med hinanden. Vi har indtrykket af, at der sidder mange derude og er ensomme i deres køkken eller atelier. Den ensomhed kan jo betyde, at folk tænker, at de ikke skal udfolde sig kreativt, fordi folk alligevel ikke forstår dem. Det ender jo med, at de her mennesker går og bliver ulykkelige i deres tilværelse. Så vi vil hjælpe til med, at man husker sig selv og sin kreativitet, uddyber Jesper Christophersen.

Huset kommer til at fungere sådan, at man kan leje sig ind enten alene eller med venner, for at fordybe sig i sin kunst, samtidig med man bor i huset og til sidst udstiller sine værker i galleriet.

 

Intens renovering

Huset på Østergade har uden tvivl ændret sig meget på to måneder. Mure er blevet banket ned, gulve er blevet udskiftet og al inventar og møbler er udvalgt til at passe præcis det udtryk, Anne Christophersen så for sig, da parret første gang gik igennem huset.

Resultatet er et hus, der på én gang ser moderne og klassisk ud. Ægteparret tog dog ifølge dem selv lidt af en chance, da de slog til og købte det.

- Den allerførste tanke var, at vi havde set huset i 20 minutter, og nu havde vi købt det. Vi håbede bare, at vi havde ret i, at det ville blive godt, siger Anne Christophersen.

Husets nye stue er indrettet sådan, at man får lyst til at sidde og nyde en plade i rolige omgivelser. Foto: Mike Andersen.

Husets nye stue er indrettet sådan, at man får lyst til at sidde og nyde en plade i rolige omgivelser. Foto: Mike Andersen.

 

Jesper Christophersen fortæller, at parret kunne færdiggøre renoveringen på få måneder, fordi det ikke er første gang, de gør det.

- Vores hus i Randerup har vi selv bygget op og bygget om. Vi har gjort os en masse erfaringer og fået nogle kompetencer, men ved samtidig, hvor hårdt det kan være. Det her er et stort hus, og der er ikke blevet gjort noget ved det i mange år. Det var et stort arbejde, men det var ikke noget, vi ikke kunne gøre.

 

Løgumkloster er bestemt ikke en lille mørk by,

hvor alle holder kortene ind til kroppen.

Folk virker meget åbne og indbydende.

JESPER CHRISTOPHERSEN

 

Husets alder betød dog også, at han gik til arbejdet med respekt.

- Jeg havde en vis ærefrygt, da vi stod midt i det hele. Huset har været i samme familie i otte generationer, og så stod vi der og skulle overtage det og ære det. Vi skulle bryde nogle ting ned, og det føltes næsten forkert at skulle gøre i noget så historisk.

 

Varm velkomst

Anne og Jesper Christophersen har begge en fortid som lærere. Faktisk mødte de hinanden på lærerseminariet. Her udviklede deres gode samarbejde sig ganske hurtigt til et forhold. I dag har de været gift i 23 år.

Anne Christophersen havde altid billedkunsten i sigte og på grund af en udstilling på Museet Holmen, kendte hun allerede til Løgumkloster. Parret mener, at byen er noget helt særligt, og det samme med menneskene i byen.

- I forbindelse med min udstilling ovre på Holmen, har vi været her rigtig meget, og er kommet til at holde af byen. Vi er blevet taget fuldstændig vanvittigt godt imod. Jeg har sjældent mødt så søde og imødekommende mennesker, som i forbindelse med den udstilling, fortæller hun, mens Jesper Christophersen supplerer:

Værelserne, man kan leje sig ind på, er alle indrettet i samme stil. Foto: Mike Andersen.

Værelserne, man kan leje sig ind på, er alle indrettet i samme stil. Foto: Mike Andersen.

- Der er meget smil i byen – mere end vi måske har oplevet mange andre steder. Løgumkloster er bestemt ikke en lille mørk by, hvor alle holder kortene ind til kroppen. Folk virker meget åbne og indbydende. Vi har også tænkt meget over, at de lokale ikke skulle have følelsen af, at der kom et par storbysnuder og overtog et gammelt hus, og som tror de er noget. Huset her skal komme alle til gode. Der sker allerede rigtig meget i byen, og det vil vi gerne bakke op om.

Den røde snor i huset klippes den 14. januar, og her vil alle i byen kunne komme ind og se resultatet af Jesper og Anne Christophersens arbejde. Selv ser de mest frem til at give gæsterne en masse gode oplevelser.

- Jeg glæder mig mest til at skabe noget liv i huset. Folk kan komme ind og få følelsen af at leve det søde liv, hvor man gerne må tage et glas lidt tidligere på dagen. Man kan male lidt, sidde og hygge sig med en plade og nyde stemningen, fortæller Jesper Christophersen, mens Anne Christophersen afslutter:

- Der kommer mennesker, kurser, billeder, liv, glæde og latter. Der skal nok blive skabt en masse gode oplevelser for rigtig mange mennesker.